הסגנון הג'פנדי
עולם העיצוב שופע סגנונות, בשורות וטרנדים, וכך, בין המודרני לכפרי, הבוהו- שיק לנורדי, את קדמת הבמה תפס הסגנון הג'פנדי שהוא הכלאה בין המינימליזם היפני לבין האסתטיקה הנורדית- סקנדינבית. ממבט ראשון נשאלת השאלה 'מה הקשר' בין שתי התרבויות אך מהסתכלות מעמיקה יותר מגלים את הערכים המשותפים שהן חולקות: ניקיון ורוגע, פשטות ושימושיות, הערכה לחומרים טבעיים, למסורות ולמלאכות יד.
השילוב הלא צפוי הופך למובן ואפשר להגיד שהסגנון הג'פנדי הוא הרבה יותר מטרנד חולף. שילובים מנוגדים מייצרים חללים מעניינים, וכשהניגוד הוא רך הוא מתקבל כהרמוניה נכונה וטבעית.
אז מה מאפיין את הסגנון הג'פנדי? הסגנון שנולד ממיזוג התרבויות היפנית והסקנדינבית, שם דגש על ניקיון ויזואלי וקרבה לטבע. הוא מעודד חינוך לצריכה נכונה ורכישת חפצים אך ורק מתוך חשיבה ועל פי צורך פונקציונלי, כך שהעיצוב יהיה מינימליסטי, פשוט ויתמקד בחומרים טבעיים בלבד.
פלטת הצבעים המאפיינת אותו היא שילוב בין העומק והצבע הטבעי של הסגנון היפני לבין סט הגוונים הבהירים והקלילים של הסגנון הנורדי- סקנדינבי. היא ניטרלית ורכה, עם צבעים טבעיים ומעט מושתקים, ומשולבת לא פעם בנגיעות שחורות. בנוסף, הסגנון הג'פנדי עושה שימוש רב בחומרים טבעיים כמו במבוק, ראטן, נייר, וכמובן עץ, על כל סוגיו וצבעיו ומשלב סוגי עצים בהירים וכהים יחד- שילוב שיוצר עומק ותחכום.
בהנחיית הסגנון, כל רהיט נבחר בקפידה ומהווה כשלעצמו הצהרה עיצובית. הרהיטים נמוכים יחסית שכן על פי הפילוסופיה היפנית יש לעודד ככל אשר קשר בים האדם לאדמה. הג'פנדי משלב בחוכמה בין בדים ומרקמים שונים- משי, קטיפה וקשמיר, לצד כותנה, פשתן וצמר. פריטי הנוי אינם רבים ונבחרים בקפידה, הם בעלי אמירה ונוכחות, מעוצבים בדרך כלל מזכוכית, חרס או קרמיקה, רצוי בעבודת יד. צמחים הם בהחלט דרך להכניס את הטבע פנימה, אלמנט חשוב בסגנון הג'פנדי אך הוא דוגל בצמחים מעודנים עם פשטות נועזת ושתולים, כמובן, בכלים הנכונים.
אז איך מיישמים את סגנון הג'פנדי אצלכם בבית?
1. הפחיתו עומס ושמרו על עקרונות המינימליזם והפשטות. הימנעו משמירה על חפצים ישנים או מרכישות חדשות של רהיטים ופריטים שאין בהם צורך.
2. בחירת חומרים ובדים טבעיים מרהיטים, טקסטיל ועד האביזרים הדקורטיביים בחלל- עץ, במבוק, ראטן, חרס, פשתן, כותנה וכל חומר או בד טבעי אחר.
3. שימוש בעץ, על כל סוגיו וצבעיו וצרו שילובים של סוגי עצים יחד.
4. פלטת צבעים ניטרלית ובהירה, צבעים טבעיים ומעט מושתקים לצד נגיעות שחור.
5. רהיטים נמוכים המזכירים את הישיבה היפנית, מאפיין נוסף של חיבור לטבע.
6. הכניסו ירוק – שלבו צמחייה בכלים יפים ומינימליסטיים.
7. שלבו חפצים אותנטיים כמו כלי חרס, סלים ארוגים וחפצים בעבודת יד שיש סיפור מאחוריהם.
נכון שאהבתם את הסגנון הג'פנדי?